New York City, USA

Cu unul dintre cel mai mare si cel mai faimos skyline, Empire State Building, dar incluzand si Times Square, Statuia Libertatii si multe altele. New York City, cunoscut ca "Big Apple", este un centru in miscare rapida pentru mass-media, cultura, produse alimentare, moda, arta, cercetare, finante si comerciale.

New York City este unul dintre centrele globale de finante internationale, politica, comunicatii, film, muzica, moda, si cultura. Alaturi de Londra este unul din cele doua universal recunoscute a fi „Orase ale lumii” – cele mai importante si influente orase pe pamant. Aici este casa multor muzee de clasa mondiala, galerii de arta si teatre. Multe dintre cele mai mari corporatii isi au sediul aici. Este sediul central al Natiunilor Unite din New York si cele mai multe tari au un consulat aici. Acest oras are o influenta globala si, tuturor locuitorilor sai le este greu sa aprecieze ca deciziile luate in interiorul granitelor sale, de multe ori au impact in intreaga lume.

Orientare

New York CityLa centru si marginea de vest a New York City este cartierul Manhattan-ului, o insula lunga, ingusta, amplasata intr-un port natural. Este separat de Bronx pe la nord-est si de Raul Harlem (de fapt o stramtoare); de Queens si Brooklyn la est si la sud de East River (de asemenea o stramtoare); si de statul New Jersey la vest si la nord de raul Hudson. Staten Island se afla la sud-vest.

Termenul „orasul” se poate referi fie la New York City ca un intreg, sau la cartierul Manhattan singur, in functie de context. Alte cartiere, care sunt Brooklyn, Bronx, Staten Island și Queens, sunt denumite uneori „cartiere exterioare.” Termenul „upstate” se refera, in general, la orice parte din statul New York la nord de limita orasului Bronx, dar nu vecin cu New Jersey sau Connecticut.

Climat

New York are un climat continental umed si prezinta toate cele patru anotimpuri, cu veri calde si umede (iunie-septembrie), toamne racoroase si uscate (septembrie-decembrie), ierni reci (Dec-Mar), si primaveri umede (martie-iunie). New York poate fi predispus la furtuni de zapada si nor’easters (mari furtuni similare unei furtuni tropicale), care poate turna mai mult de 2 picioare (60cm) de zapada in 24-48 de ore. Cu toate acestea, zapada se afla rareori mai mult de cateva zile. Furtuni tropicale pot lovi, de asemenea, New York City, vara si toamna devreme.

Oameni

Exista milioane de imigranti care traiesc in acest oras. Populatia din New York a fost diversa de la fondarea orasului de catre olandezi. Valurile succesive de imigranti din aproape fiecare natiune din lume fac din orasul New York un experiment social gigant in armonie inter-culturala.

Economie

New York City este casa pentru 46 de companii din Fortune 500. Produsul intern brut din 2009, de $ 1,265 trilioane, a fost cel mai mare din orice oras american si a reprezentat aproximativ 9 % din economia americana. Daca ar fi fost o natiune, orasul ar avea cel de-al 16 cel mai mare PIB din lume. Extinderea constanta a economiei New York – ului este principalul motiv pentru care milioane din intreaga lume au imigrat in acest oras, in ultimele 2 secole de crestere economica.

Source: http://wikitravel.org/en/New_York2