Insulele Galapagos, Ecuador

Arhipelagul Galapagos este de renume mondial pentru viata salbatica unica, din care mare parte a constituit inspiratie pentru teoria de selectie naturala a lui Charles Darwin.

Insulele Galapagos – Ecuador

Insulele Galapagos

Insulele Galapagos

Peisajul Insulelor este relativ sterp si vulcanic dar, cu toate acestea, extrem de frumos. Cel mai inalt munte din insule este Volcán Wolf pe Insula Isabela, 1707 m (5600ft) inaltime. Insulele Galapagos au fost revendicate de nou creatul stat independent Ecuador in 1832, doar cu trei ani inainte de vizita lui Darwin Beagle. In secolul 19 si la inceputul secolului 20, Insulele Galapagos au fost locuite de foarte putin colonisti si au fost folosite drept colonie penala, ultima inchidere fiind in anul 1959 cand Insulele au fost declarate parc national. Controlul strict al accesului turistilor este mentinut intr-un efort de a proteja habitaclul natural si toti vizitatorii sunt insotiti de un ghid turistic naturalist certificat.

 

Climat

Insulele Galapagos au un climat extrem de variabil, exact ca si Ecuadorul pe continent. Exista doua sezoane: sezonul cald/ploios, din decembrie pana in iunie, cand umiditatea este mare si temperaturile medii se situaza intre 26° – 30° C. Pot exista ploi ocazionale, dar zilele sunt, in general, calde si insorite. Sezonul racoros, din iunie pana in noiembrie, cand vantul rece isi face deseori aparitia si ocazional apare o lumina cetoasa numita „garúa”. Cu toate acestea temperaturile medii se situaza intre 20°-24° C pe timpul zilei si putin mai mici noaptea.

Creaturi

Creaturi deosebite

Fiecare luna aduce variatiile climatice unice si oportunitati de vizionare a faunei salbatice. Sezonul de varf pentru tururi de naturalist este de obicei decembrie-mai cand marile sunt calme si vremea mai calda. Cu toate acestea lunile de vara, iunie, iulie si august sunt de asemenea foarte populare pentru ca animalele sunt mai active. Din septembrie pana in noiembrie este de obicei sezon redus, cand cele mai multe barci vor sta in docuri. Pentru scafandri sezonul de varf este din iulie pana in noiembrie cand rechini balena pot fi gasiti la Wolf & Darwin.

Cum poti ajunge acolo

Vizita in Galapagos nu este ieftina, datorita restrictiilor si a distantei mari pana la arhipelag. Singura modalitate de a ajunge in centrul Insulelor  este cu avionul, plecand din aeroportul Guayaquil sau Quito. Poti pleca cu avionul spre Galapagos dimineata si te poti intoarce dupa-amiaza, dar esti fortat sa ramai peste noapte pe continent.

Cu avionul
Scufundari si explorare

Scufundari si explorare

Din avion, zburand intre insula Baltra (pe dreapta) si insula Santa Cruz(pe stanga), canalul Itabaca se afla la mijloc si ofera o cale navigabila in mijloc unde taxiurile de apa iau oameni de pe tarm pentru croaziere.
Zborurile spre Galapagos sunt relativ usor de aranjat si pleaca de la Quito si Guayaquil zilnic catre aeroportul Baltra Isla catre localitatea principala din Galapagos, Puerto Ayora, pe insula centrala din Santa Cruz. Exista, de asemenea, zboruri zilnice spre San Cristóbal. Aeroportul este la o plimbare de 20 minute de centrul Puerto Baquerizo Moreno.

Cu barca

Iahturi private pot ajunge in oricare dintre cele 5 porturi din Galapagos, si raman stationare pentru maximum 21 de zile. Barcile care doresc sa viziteze mai multe site-uri sau sa efectueze croaziere pe Insule, pot face asta dar numai cu permis special emis de Parcul National si prin colaborarea cu o agenţie licentiata de iaht. Sunt si barci de marfa, care calatoresc spre Galapagos in fiecare saptamana. Nu este insa permis sa ia turisti la bord.

Sursa: http://wikitravel.org/en/Galapagos_Islands