Asia

Asia este cel mai intins continent de pe Pamant si, de asemenea, cel mai populat. Suprafata sa constituie 8,7% din suprafata totala a Terrei si 29,8% din uscatul acesteia. Populatia Asiei reprezinta mai mult de 60% din intreaga populatie a Globului.

Despre Asia

Asia se poate considera ca fiind o subregiune a unui continent mai intins, Eurasia, situata la est de Muntii Ural, Canalul Suez, Marea Neagra si Marea Caspica. Limitele acestui continent sunt Muntii si raul Ural la vest, Oceanul Arctic la nord, Oceanul Indian la sud, iar la est Marea Japoniei.

Clima

Datorita intinderii mari, pozitiei geografice si altor factori, Asia sintetizeaza toate zonele de clima ale planetei. Principalii factori care determina si influenteaza clima Asiei sunt:

  • localizarea si intinderea continentului;
  • influenta Oceanului Arctic (prin temperaturi scazute si prezenta banchizei);
  • relieful relativ jos al părtii de nord a continentului (care faciliteaza inghetarea solului);
  • formarea alizeelor;
  • influenta curentilor din Oceanul Pacific;

Interiorul regiunilor au latitudine mijlocie de desert sau climat semi-arid, cu ierni aspre si veri foarte calde. Precipitațiile medii se situează sub 230 mm pe an. Marginile sudice si vestice ale continentului sunt caracterizate de o atmosfera musonica care trece prin interiorul rece sudic si estic al iernii. Desi termenul musonic este aplicat tuturor climatelor estice si sudice ale Asiei, acesta este caracteristic numai partii de subcontinent Indian si Burma. In aceste zone precipitatiile anuale depasesc 2000 mc.

Relieful

Asia este continentul cu cele mai intinse si mai inalte lanturi muntoase ale Terrei. Pe continentul asiatic se poate pune in evidenta o treapta montana situata la altitudini mai mari de 3000 m. Aceasta cuprinde munti foarte inalti, precum Himalaya, Pamir, Karakorum, Kunlun s.a., si un podis inalt (Podisul Tibet, situat la 5000 m). Partea de nord a muntelui Everest vazut dinspre Tibet. Continentul asiatic este cunoscut prin cele mai mari altitudini ale planetei: varful Chomolungma (8848 m) din Muntii Himalaya si varful Chogori sau K2 (8610 m). Deserturile sunt mai rare, dintre care cel mai mare este Desertul Gobi. In Asia se intind campii, precum cea a Gangelui, Indusului, Chinei de Est, si tundre, precum tundra Siberiei. Peninsulele sunt si ele prezente: Arabia (cea mai intinsa din lume), India, Kamceatka (de origine vulcanica) si Indochina. Relieful este foarte variat.

Populatia

Asia este si cel mai populat continent, aceasta caracteristica fiind valabila de-a lungul intregii istorii. Din cele circa 7 miliarde de locuitori ai planetei, 4 miliarde traiesc in Asia. Acestia reprezinta 60% (sau 3/5) din populatia totala a Terrei. In prezent, sporul natural al Asiei este aproape de 15%, ceea ce inseamna ca in fiecare an se adauga 15 locuitori la fiecare 1000 de locuitori. In realitate, in fiecare an, populatia Asiei creste cu 50 de milioane de locuitori. Densitatea medie a populatiei este de 89 locuitori/km2.

Hidrografie

Relieful si clima diferentiaza aspectele hidrografice ale Asiei. Apele curgatoare se indreapta, nu in totalitate, spre oceanul planetar, existand mai multe arii endoreice. Cea mai importanta si cea mai mare de pe Terra se afla in Asia Centrala, extinsa din zona Marii Caspice pana dincolo de Muntii Tian-San. In aceasta regiune, unele ape sunt adevarate fluvii: Amudaria (2540 km) si Sardaria (3019 km), altele avand dimensiuni ceva mai reduse; unele se varsa in lacuri mari precum Aral si Balhas.

 Marea Caspica

A doua regiune endoreica principala este cea a Podisului Iran unde cel mai important curs de apa este raul Helmand care se varsa in zona mlastinilor Hamun. Exista si regiuni fara ape curgatoare (areice), cum este interiorul Peninsulei Arabia sau zona centrala a Desertului Karakun (estul Marii Caspice).

Cea mai mare parte a teritoriului asiatic este strabatut de ape care se indreapta spre cele trei oceane invecinate, dar si spre Marea Mediterana si Marea Neagra. Spre Oceanul Arctic se indreapta marile fluvii siberiene: Obi (5410 Km), Enisei (4102 km) si Lena (4400 km). Inspre Oceanul Pacific se indreapta fluviile Amur (4440 km), Huanghe (4845 km), Chang Jiang (6300 km), Xijiang (1800 km), fluviul Rosu (1140 km), Mekongul (4220 km) si Menamul (1200 km). In Oceanul Indian se varsa Salweenul (3200 km), Gangele (2700 km) si Indusul (3180 km). In Golful Arabo-Persic se varsa Tigrul (1850 km) si Eufratul (2800 km).